preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Žrnovnica"

 > Naslovnica
Novitade

Predavanje - Upis učenika u 1. razred

Autor: Martina Lovrić, 26. 5. 2024. 09:36

Dragi roditelji, 

u srijedu, 12.6.2024. u 17:00 održat će se, u atriju naše škole, predavanje dr. Mirjane Nazor za buduće polaznike prvog razreda pod temom "Polazak u prvi razred".

 [više]

Anketa o profesionalnim namjerama učenika

Autor: Martina Lovrić, 23. 5. 2024. 19:03

Hrvatski zavod za zapošljavanje u sklopu svojih redovnih aktivnosti u području profesionalnog usmjeravanja i ove godine provodi Anketu o profesionalnim namjerama učenika završnih razreda osnovne i srednje škole u digitalnom obliku. Anketi se pristupa putem poveznice:
 
Rok za sudjelovanje u istraživanju je 21. lipnja ove godine.
 [više]

Škola u prirodi - Gorski kotar

Autor: Martina Lovrić, 21. 5. 2024. 13:10

U periodu od 7. do 10. svibnja 2024., učenici trećih i četvrtih razreda, pod geslom "Vlakom u prirodu", boravili su u našem prelijepom Gorskom kotaru. U zelenom okruženju i na čistom zraku učili smo, družili se, putovali, razgledavali, natjecali se…baš prava Škola u prirodi.
Bilo je zaista inspirativno posjetiti Muzej velikih zvijeri, Ivaninu kuću bajke, hraniti srne, upoznati se s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom toga kraja. Bajkovito je bilo boraviti u dvorcu Stara Sušica iz 16. st., šetati šumom i uživati u netaknutoj prirodi. I što još dodati na kraju? Svima preporučujemo da, kao i mi, posjete Delnice, Vrbosko i Ogulin jer šuma, njezini mirisi i boje pozivaju na nova druženja i putovanja.
 [više]

Projekt "Guarda che film"

Autor: Martina Lovrić, 21. 5. 2024. 12:58

       15.05.2024. učenici šestih razreda naše OŠ Žrnovnica koji pohađaju talijanski jezik, zajedno s nastavnicom talijanskog jezika Blankom Kovačević, sudjelovali su u projektu „Guarda che film“ u suradnji sa Udrugom profesora talijanskog jezika (HUPTI) i Zajednicom Talijana iz Splita, Rijeke, Pule i Zagreba. Cilj je projekta povezivanje učenika s izvornim govornicima, učvršćivanje veza sa zajednicama Talijana u Hrvatskoj te promicanje talijanskog jezika u školama. U prostorijama Zajednice Talijana u Splitu održana je izložba učeničkih radova od Ploča do Kaštela, a među njima su se našli radovi i naših šestaša. Zadatak učenika bio je pogledati film Mio fratello rincorre i dinosauri, inspiriran istinitim događajima, a donosi priču o prihvaćanju različitosti, ali i prijateljstvu. Na temelju filma učenici su tijekom travnja trebali napraviti plakate kojima će se predstaviti na izložbi. U kreiranju plakata bili su iznimno uspješni te su primili izvrsne komentare za njihov rad.

 [više]

Obavijest za roditelje prvašića

Autor: Martina Lovrić, 13. 5. 2024. 12:56

Dragi roditelji,

ukoliko vas zanimaju detalji vezani za rezultate Testa spremnosti za školu kao i preporuke vezano za iste možete se doći informirati u školu (ured psihologinje) na datume 16.05. (četvrtak) i 17.05. (petak) od 08:45 do 13:15.
Mala napomena: nakon što cjelokupno testiranje završi, Stručno povjerenstvo će se sastati i razmotriti sa svih aspekata prijedlog upisa za svako dijete te će se nakon sastanka pozvati na razgovor u školu roditelji djece za koju se prema mišljenju Stručnog povjerenstva predlaže odgoda upisa ili eventualni prijevremeni upis.

Vaša psihologinja,
Matea Nuić

 [više]

Učenička ekskurzija u Istru

Autor: Martina Lovrić, 10. 5. 2024. 08:28

Učenici sedmih razreda (7.a, b i c razred) su u periodu od 23. do 26. travnja bili na školskoj ekskurzijiu Istri u pratnji svojih razrednica i vodiča iz F-tours agencije.
Prvi dan ekskurzije posjetili su rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu te obišli Marjansko svetište u Trsatu nakon čega su se smjestili u hotel Centinera u predivnom mjestu Banjole pokraj Pule. Drugi dan ekskurzije obišli su prekrasne Brijune i Pulu. Treći dan su u pratnji vodiča razgledali zvjezdarnicu u Višnjanu te posjetili gradove Poreč i Rovinj. Zadnji dan putovanja učenici su posjetili poznatu jamu Baredine i prekrasan Motovun nakon čega su krenuli nazad put Žrnovnice gdje su stigli kasnije navečer. Na putu je otkriven i novi talent, pjesnik među učenicima, Ivan Komić, učenik 7. c razreda koji je u autobusu nakon posjeta pulskoj areni napisao pjesmu.

 [više]

School life in different European countries

Autor: Martina Lovrić, 22. 4. 2024. 12:15

Ove godine naša škola sudjeluje u eTwinning projektu „School life in different European countries“. Voditeljica ovog projekta je Ivana Jukić Štrbac, a u projektu sudjeluju učenici sedmih i osmih razreda.

Tema projekta jest prikazati školski život u Hrvatskoj kao i upoznati se sa školskim životom učenika Finske, Italije, Španjolske, Češke, Belgije, Francuske, Turske, Poljske i Mađarske. Projekt je podijeljen u nekoliko etapa: upoznavanje sa školom kao građevinom, prezentiranje školskih predmeta, učionica i rasporeda te prezentacija školske hrane i diskusija o školskim problemima/nedostatcima.

Projekt traje do kraja travnja, a ukoliko želite pratiti napredak, možete više vidjeti na linku: https://padlet.com/scipione_hr/school-life-in-different-european-countries-ul29sakzvo7176ep

 [više]

Obavijest o upisima uz srednju školu

Autor: Martina Lovrić, 16. 4. 2024. 11:00

Splitsko dalmatinska županija - Upravni odjel za prosvjetu i ove godine organizira
manifestaciju Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije. Cilj ovog predstavljanja je da se sve srednje škole Splitsko dalmatinske županije predstave putem informativnih štandova te u izravnom kontaktu s učenicima, roditeljima i ostalom zainteresiranom javnošću pruže sve relevantne informacije o nastavnim programima i upisima. Pored škola predstavit će se i druge važne institucije poput Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Zavoda za zapošljavanje s važnim informacijama iz gospodarstva te potrebama hrvatskog gospodarstva i obrtništva u odnosu na obrazovanje, znanja i zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu rada.

Manifestacija Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije će se održati u subotu, 18. svibnja 2024. od 9:00 do 14:00 sati na prostoru Kazališnog trga – TrgaGaje Bulata, odnosno na platou ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Svečano otvaranje predviđeno je s početkom u 11 sati.


O školama i njihovim programima govorit će učenici i njihovi profesori te će biti na
raspolaganju davati odgovore na sva pitanja zainteresiranim osnovcima i roditeljima o svemu što ih zanima prije upisa. Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije najbolja je prilika da se na jednom mjestu prikupe i usporede sve važne informacije na osnovu kojih će učenici donijeti konačnu odluku u koju će se srednju školu upisati.

 

DAN SREDNJIH ŠKOLA 2024
Splitsko dalmatinske županija
Ured za prosvjetu

 [više]

Proljetni praznici

Autor: Martina Lovrić, 27. 3. 2024. 08:50

Dragi svi,

neka vam blagdan Uskrsnuća Gospodinova uvijek iznova bude izvor snage i nadahnuća za dobra djela. Proljetni odmor učenika traje do 5.4.2024.

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam veselo osoblje Osnovne škole Žrnovnica.

 [više]

Rezidba maslina

Autor: Martina Lovrić, 24. 3. 2024. 15:54

      Dana 14.3.2024., u našem školskom vrtu, održana je radionica rezidbe maslina koju je vodio ing. agronomije Živko Kovačić, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva poloprivrede. Radionica se odnosila na rezidbu maslina na polikoničnu vazu koja zahtjeva mnoštvo znanja i umješnosti. Na radionicu su se rado odazvali članovi našeg eko kolektiva te mnoštvo učenika.U prošlosti našeg maslinarstva, stabla maslina su bila zapostavljenja, sadila su se "sa strane" uz gomile i pri kraju parcela. Žito, vinova loza, maraska i sočivo imali su prednost u prehrani. Zato bi maslina rodila periodično, povremeno i slabo. Niti je bila gnojena, niti rezana. Bez rezidbe nema rezultata, nema pravog roda. Rezidbom čovjek uvodi stablo u rodno razdoblje, održava ga i produžuje i tako stablo redovito i primjereno rodi. Rezidbom maslinar staro stablo pomlađuje i vraća u novi život.

 [više]

Klokan bez granica

Autor: Martina Lovrić, 24. 3. 2024. 15:26

             U petak, 22. ožujka 2024., 60 naših učenika od 2. do 8. razreda, sudjelovalo je u međunarodnom natjecanju Klokan bez granica, koji okuplja predstavnike više od 80 država svijeta. Glavni cilj natjecanja je motivacija učenika da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. Natjecanje se odražava svake godine treći četvrtak u ožujku. Konačni rezultati natjecanja biti će objavljeni 3.svibnja 2024. na web stranici matematika.hr. A kako su naši učenici prionuli poslu pogledajte u galeriji.

 [više]

Dječji Pričigin 2024. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Lovrić, 23. 3. 2024. 20:57

U sklopu sedamnaestoga Festivala pričanja priča „Pričigin“ u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split 23. ožujka s početkom u 10:00 h održan je Dječji Pričigin: „PriČAgin“. Učenici jedanaest škola predstavljali su svoje priče na županijskoj razini pričigina. Učenica 6.a razreda, Marcela Mihanović,  predstavljala je našu školu sa svojom humorisričnom i pravom seoskom pričom "Ane i zlatna krava", pod mentorstvom učiteljice Martine Lovrić. Unatoč neosvojenom prvom mjestu, Marcela je se isakla svojom vještinom pripovijedanja te gromoglasnim ovacijama publike. Čestitamo našj učenici i želimo joj puno sreće u daljenjem "pričalačkom radu". Priča će biti objavljena u zborniku Ča-more-judi, a svi zainteresirani je mogu pročitati i u prilogu. 

 [više]

Projektni dan - VODA

Autor: Martina Lovrić, 23. 3. 2024. 20:25

          Dana 22.3.2024. godine u našoj školi nije bilo zvona, knjiga niti klasične nastave. Obilježavali smo Projektni dan. Obilježili smo Svjetski dan voda kroz bogati program učeničkih projekata. U projektnom danu sudjelovali su svi učenici od prvog do osmog razreda te su kroz raznovrsne i edukativne aktivnosti i radionice pokazali i dokazali da voda uistinu jest izvor svega života. Neke od tema bile su: utjecaj glazbe na vodu, fizika vodene površine, vodena matematika, mudre izreke i činkvine o vodi, how to save water - tips and tricks, water photo competition, živi svijet u kapljici vode i brojne druge. Usput je nekolicina naših malenih humanirataca prodavala neke od jedinstvenih proizvoda koje su načinili sa svojom vjeroučiteljicom Matildom Mužinić te su na taj načini skupili zahvalnu svotu za Marijine obroke. Još jednom se pokazalo i dokazalo kako je našoj "dici" draže sudjelovati u akciji nego u pasivnom sjedenju u klupama. Ali, što se mora nije teško. Hvala svim učiteljima koji su vrijedno organizirali svoje vesele skupine i na znanju i zajedništvu kojega su prenijeli svojim učenicima. Kao i uvijek,  došli smo do jedinstvenog zaključka - voda je zajednička baština, čiji vrijednost moraju prepoznati svi. 

 [više]

Najljepši školski vrt

Autor: Martina Lovrić, 23. 3. 2024. 19:55

          Ekološko obrazovniprijekt Hrvatske radiotelevizije "Najlješpši školski vrt" ušao je u tridesetu godinu svoga postojanja svečanom dodijelom nagrada za prošlu godinu te raspisivanjem natječaja za ovu. U HRT-ovu studiju Zvonimir Bajsić održana je tradicionalna svečana dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj. Ekološko-obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja koja nisu zaobišla ni našu školu. Osnovna škola Žrnovnica osvojila je 1.nagradu za tradijcijski uzgoj od Ministarstva poljoprivrede. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

 [više]

Termini testiranja u školi za upis u prvi razred osnovne škole 2024./25.

Autor: Martina Lovrić, 5. 3. 2024. 09:45

Poštovani roditelji,

Ispod su navedeni ponuđeni datumi testiranja u školi za upis u prvi razred. Molimo vas da odaberete termin koji vam najviše odgovara pazeći da vam se ne preklapa sa terminom kod školske liječnice te nas o odabranom terminu obavijestite na telefon 021/ 472-022 svakim danom od 08:00-14:00 sati.

08.05. (srijeda) u 15:30h

09.05. (četvrtak) u 15:30h

10.05. (petak) u 11:30h

13.05. (ponedjeljak) u 11:30h

14.05. (utorak) u 11:30h

Unaprijed se zahvaljujemo na ažurnosti.

 [više]

Pregled za upis u prvi razred osnovne škole

Autor: Martina Lovrić, 26. 2. 2024. 15:11

Poštovani roditelji,

na sljedećem linku https://terminko.hr/lokacija/bacvice1/sistematski-pregled-prije-upisa-u-prvi-razred-osnovne-kole možete se naručiti i izabrati termin za pregled za upis u prvi razred osnovne škole. 

 [više]

Karneval životinja

Autor: Martina Lovrić, 16. 2. 2024. 14:26

Danas, 16.2.2024. svi učenici predmetne nastave naše škole posjetili su Hrvatski dom Split i prekrasnu Koncertnu dvoranu Ive Tijardovića u kojoj su s oduševljenjem ispratili interaktivni koncert za djecu i mlade Karneval životinja pod dirigentskom palicom velikog Harija Zlodre. Karneval životinja skladatelja Camille Saint-Saënsa je duhovita glazbena suita od četrnaest stavaka od kojih je svaki posvećen određenoj životinji ili grupi životinja. Možemo reći da smo zaista zživali u ovoj veseloj, poučnoj kompilaciji i priči naratora, ni manje ni više, samoga Zlodre. 

 [više]

Drugi dio zimskih praznika

Autor: Martina Lovrić, 16. 2. 2024. 14:09

Dragi učenici, drugi dio zimskih praznika traje od ponedjeljka, 19.2.2024. do petka, 23.2.2024. Nastava počinje u ponedjeljak, 24.2.2024. prema ustaljenom rasporedu.  Učenici 1. i 2. razreda kreću s nastavom u jutarnjoj smjeni, a 3. i 4. razreda u posljepodnevnoj smjeni.

Želimo svima zdrave, vesele i odmorne praznike!

 [više]

Maskembal u našoj školi

Autor: Martina Lovrić, 16. 2. 2024. 13:23

"Stiglo vrijeme karnevala,
vrijeme plesa, vrijeme šala,
za sve maske divni dani,
raspjevani, razigrani.“

I ove godine male maškare razredne nastave na jedan dan zaposjele su našu školu. Bile su tuprinceze, policajci, vile, klaunovi, duhovi, indijanci, pauci, gusari, akcijski junaci, kauboji, vještice, lavovi i brojni drugi likovi iz stvarnog ili svijeta mašte. Igrali smo se, pjevali i plesali, bilo je supeeeeer iii… baš su nam, nakon plesa, prijale krafnice.

 [više]

Svečana, završna priredba "Male priče iz velog mista"

Autor: Martina Lovrić, 14. 2. 2024. 16:11

U našoj školi danas se, 14.2.2024. odvila svečana priredba povodom završetka natječaja "Male priče iz velog mista" ususret završetku godine Miljenka Smoje i 101. godišnjici njegova rođenja.

U kratkom, ali bogatom programu učenici su predstavili sve ono na čemu su vrijedno radili posljednjih mjeseci.  Voditeljice Katarina Barišić (8.c) i Mila Marija Marušić (7.a) vješto su  vodile uzvanike kroz cijeli program. Zbor je pod dirigentskom palicom profesorice Jelene Grubišić-Čabo izveo prigodnu pjesmu Eto s onoga svijeta, po čemu su uslijedile izvedbe naših dobitnika. Pogledali smo pobjedničke filmove medijske grupe Osnovne škole Manuš, zatim smo čuli prekrasnu pjesmu, opravdanu pobjednicu, u izvedbi Sare Mladineo iz Osnovne škole Lokve-Gripe, a kao šećer na kraju nastupila je pobjednička dramska družina 3.c razreda Osnovne škole Manuš. Dramska skupina Perunsi, pod dirigentskom palicom učiteljice Martine Lovrić zabavljala je uzvanike dramskim omnibusom El Misto. Uz šaku suza i vriću smija, učenici su zaradili gromoglasan pljesak, a našim gostima ostavili su kao uspomenu osmijeh na licima. Ravnateljica Matija Šitum je za kraj pozdravila drage goste i još draže učenike koji su nas došli podržati i još jednom im veliko hvala na tome: gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednik mjesnog odbora Mario Lolić, veliki Smojin prijatelj - gospodin Feđa Klarić, neizostavna Herci Ganza, ravnateljica GKMM-a Grozdana Ribičić, Davor Šimić, ravnatelj Osnovne škole Lokve-Gripe, ravnateljica Osnovne škole Manuš Marita Guć te mentorice Marina Modrić, Jelena Zoko, Renata Širović i Katarina Škiljo.

Još jednom hvala svima koji su podržali naše mlade talente, svim ravnateljima i njihovim suradnicima, učiteljima, mentorima, roditeljima, a najviše hvala našim najmlađima kojima želimo svu sreću i puno uspijeha u daljnjem radu. 

 [više]

Rezultati natječaja Male priče iz velog mista Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Lovrić, 13. 2. 2024. 13:08

U Oš. Žrnovnica, u periodu od 13.11.2023. do 13.1.2024., održan je litarno-medijsko-dramski natječaj „Male priče iz velog mista“ povodom zatvaranja godine Miljenka Smoje i 100. obljetnice njegova rođenja. Povjerenstva iz 3 kategorije su donijeli sljedeće odluke:

1. Najbolji medijski rad – Medijska grupa Oš. Manuš, prizori iz Velog mista, mentorica Marina Modrić

2. Najbolji literarni rad – Sara Mladieno, učenica osmog razreda Oš. Lokve-Gripe, mentorica Jelena Zoko

3. Najbolji dramski rad - Dramska družina 3.c razreda OŠ. Manuš, mentorice Renata Širović i Katarina Škiljo.

 

Ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite i na svečanoj priredbi povodom završetka natječaja koja će se održati u našoj školi 14. veljače 2024. u 12 sati. 

Hvala voditeljima, povjerenstvu, učenicima i mentorima te svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u natječaju. 

Nagrađeni medijski rad možete pogledati na poveznicama:

  1.  https://youtu.be/HmJdJHKB7xk
  2. https://youtu.be/dV03oj_GCs4

Nagrađeni literarni rad dostupan je u prilogu, a nagrađeni dramski rad možete pogledati u živo, na završnoj priredbi ili na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=JTwf1KE2vHw

 

 [više]

Dioklecijanova škrinjica

Autor: Martina Lovrić, 12. 2. 2024. 15:19

9.2.2024. učenici trećih razreda sudjelovali su u projektu “Dioklecijanova škrinjica” - projekt Grada Splita, splitskih osnovnih škola i Udruge turističkih vodiča. Učenici su uz pratnju turističkih vodiča obišli gradsku jezgru i upoznali se s Dioklecijanovom palačom. Obilazak je počeo od makete grada na Rivi, pa kroz Mjedena vrata i Podrume, zatim do Peristila i Vestibula, katedrale sv. Duje, Jupiterovog hrama, ulicom “Pusti me proć”, pa do Zlatnih vrata gdje je završio obilazak. Učenici su sa zanimanjem slušali i mnogo doznali o prošlosti palače. Uživali su i znatiželjno razgledavali njezine dijelove. 

 [više]

Obavijest roditeljima za upis u prvi razred za šk.god.2024./2025.

Autor: Martina Lovrić, 30. 1. 2024. 08:07

Za upis djeteta u prvi razred Osnovne škole roditelji podnose prijavu Nacionalnom informacijskom sustavu za upis u osnovne škole kojem pristupaju putem e- Građanin. Roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u  portal e-Građanin trebaju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području.

Na portalu Nacionalnog informacijskog sustava za upis u osnovne škole prijave za redovan upis u prvi razred otvaraju se 22. veljače 2024. i traju do 31. ožujka 2024. preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu, te školi na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta ,odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi, npr. izborni predmeti, produženi boravak i slično.

Prijave za upis djece s već utvrđenim teškoćama bit će otvorene ranije, od 1.veljače do 31. ožujka 2024.

Uz prijavu za redovan upis u prvi razred osnovne škole roditelji će moći do 31.ožujka 2024. podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred  kao i za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred. Također, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis djeteta u drugu školu, kojoj ne pripada prema upisnom području samo ako za to imaju opravdan razlog. Za sve ostale informacije ,termine testiranja u školi i liječničkih pregleda roditelji će pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

     Ravnatelj:

     Matija Šitum,prof

                                                                              

 [više]

Završna božićna priredba

Autor: Martina Lovrić, 21. 12. 2023. 08:18

   

Jučer, 20.12.2023., je u našoj školi, pred punim atrijem, održana završna predblagdanska svečana priredba u kojoj su sudjelovali naši učenici i, po prvi put i na iznenađenje mlade publike, školsko osoblje. U prekrasnom, gotovo obiteljskom ozračju prijateljstva i zajedništva nije nedostajalo točaka iz bogatog programa kojeg su pripremili članovi školskog zbora, članovi dramske družine Perunsi, članovi školskog osoblja te članovi školske zadruge Mosorsko zvonce. 

 [više]

Večer matematike

Autor: Martina Lovrić, 17. 12. 2023. 14:14

I ove školske godine održana je Večer matematike u matičnoj školi i područnoj školi Donje Sitno, pri organizaciji Hrvatskog matematičkog društva.U zanimljivim radionicama i matematičkim aktivnostima koje se pristupom i razmišljanjem odmiču od redovne nastave, sudjelovalo je 329 nasih ucenika i njihovih roditelja, uz budno oko naših učiteljica razredne nastave i učiteljica matematike.
Hvala svim sudionicima na sudjelovanju i vidimo se dogodine.
 [više]

Božićna priredba razredne nastave

Autor: Martina Lovrić, 14. 12. 2023. 08:14

Jučer, 13.12. 2023. g., na dan sv. Lucije, bilo je radosno i svečano u našoj školi - učenici i učitelji razredne nastave, kao i naši gosti, priredili su nam školsku božićnu priredbu.

Božić je istinska čarolija, čudo ljubavi, toplina obiteljskog doma, vrijeme darivanja. Stoga smo vam i mi odlučili nešto darovati. Naši pokloni su bile malene poslastice načinjene od pjesme i  plesa, a sve umotano u iskrenu radost darivanja  i ljubavi. 

Ovaj prosinac nikako da zahladi. Ipak i bez snijega ili makar hladne bure, Božićno vrijeme nosi nam čaroliju šarenih ukrasa, miris kolača, a u srcu se budi čarolija, ljubav beskonačna. I jedino što bi ovih dana radili je dijelili dijelili, dijelili; tople osmjehe, duge zagrljaje, radost, ljubav, sreću. Kako nam je bilo pogledajte u maloj galeriji u nastavku vijesti. 

 [više]

Otvaranje izložbe "Naše malo misto živi"

Autor: Martina Lovrić, 12. 12. 2023. 14:02

Sinoć smo zajedno uživali u otvorenju izložbe Tee Cvitanović, „Naše malo misto živi" u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. U jedinstvenom programu sudjelovali su talentirani učenici naše OŠ Žrnovnica s omnibusom "Crtice iz malog mista", učenici 1. gimnazije Split i OŠ Lučac te korisnici COO Juraj Bonači. Izložbu je otvorila doc. dr. art. Gloria Oreb. Za potpuni doživljaj pogledajte fotografije iz naše galerije.

 [više]

Međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti

Autor: Martina Lovrić, 3. 12. 2023. 10:24

Već sedmu godinu zaredom šestaši splitsko dalmatinske županije se natječu u poznavanju osnovnih pojmova iz emocionalne pismenosti. Naša škola prva je koja je po drugi put odnijela pobjedu. Prošle godine osvojili smo 2. mjesto, a ove godine bio je red da ponovno odnesemo pobjedu.

 

 [više]

Sudoku 2023.

Autor: Martina Lovrić, 9. 11. 2023. 11:25

 
Dana 27.listopada.2023. održano je školsko Sudoku natjecanje u organizaciji hrvatske Mense i enigmatskog kluba "Božidar Vrancki" a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. 
Naš učenik 8.a razreda Stjepan Bojanić, polučio je uspješan rezultat i pozvan je na regionalno Sudoku natjecanje, koje će se održati 25.studenog. 2023. Čestitke Stjepanu i svim ostalim sudionicima natjecanja.
 [više]

Predavanje o Seizmologiji

Autor: Martina Lovrić, 9. 11. 2023. 08:53

Dana 7.11.2023. u našoj školi održano je predavanje o seizmologijji u organizaciji PMF-a iz Zagreba. Početak razvoja seizmologije u Hrvatskoj seže u XIX. stoljeće kada je, osam dana nakon velikog zagrebačkog potresa (koji se dogodio 9. studenoga 1880.), Akademija osnovala Potresni odbor sa zadaćom prikupljanja podataka i istraživanja dostupne građe o tom potresu. Od toga dana pa sve do danas nema prekida u sakupljanju podataka o potresima u Hrvatskoj i njihovu znanstvenom tumačenju. Prvi dio predavanja bit će posvećen povijesnom razdoblju u hrvatskoj seizmologiji, s posebnim osvrtom na djelo velikana hrvatske znanosti, Andrije Mohorovičića. U drugom će se dijelu predstaviti rezultati nekih suvremenih istraživanja kojima se bave hrvatski seizmolozi: proučavanja seizmičnosti Hrvatske; određivanja svojstava Zemljine kore i gornjeg dijela plašta; te analize seizmičkoga hazarda i rizika u Hrvatskoj.

 
 [više]

Terenska nastava u Vukovaru

Autor: Martina Lovrić, 9. 11. 2023. 08:36

U periodu od 5.11.2023. do 7.11.2023. učenici osmih razreda naše škole posjetili su Vukovar u sklopu projekta "Terenska nastava povijesti u Vukovaru" u pratnji Anite Budimir (kemija), Dijane Mihanović (biologija), Tamare Treskavice Bašić (hrvatski jezik), Matee Nuić (psiholog) i Martine Lovrić (hrvatski jezik). Nakon smještanja u hostel Dubrovnik učenici su posjetili Memorijalni centar, Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture i crkvu svetog Filipa i Jakova. Nakon uzbudljivog obilaska učenici su imali organiziranu večeru i druženje s učenicima drugih škola. Drugi dan se naša vesela družina uputila u Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, posjetili su Kukuruzni put - Put spasa, Memorijalno groblje žrtava domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, masovnu grobnicu na Ovčari, mjesto sjećanja "Vukovarska bolnica 1991." Poslije posjete memorijalnim mjestima, učenici naše škole osvojili su drugo mjesto u kvizu "Škole mira". Hvala našim domaćinima što su našim učenicima i učiteljima pružili jedinstveno i bogato iskustvo. 

 [više]

Vatrogasna vježba

Autor: Martina Lovrić, 8. 11. 2023. 09:55

Dana 8. studenog u našoj školi održala se poznata vatrogasna vježba. Hvala našim vrijednim vatrogascima DVD-a Žrnovnica na uvijek uzbuljivom događaju. 

 [više]

Natječaj "Male priče iz velog mista"

Autor: Martina Lovrić, 17. 10. 2023. 10:05

 

POZIV

za sudjelovanje u literarnom, medijskom, dramskom i likovnom natječaju

„Male priče iz velog mista“

u čast najvećem kroničaru Splita i Dalmacije, Miljenku Smoji, povodom 100. obljetnice njegova rođenja,

u organizaciji Osnovne škole Žrnovnica – Žrnovnica

Tekst natječaja dostupan je na sljedećoj poveznici.

 [više]

Dani kruha

Autor: Martina Lovrić, 13. 10. 2023. 11:51

Kao i svake godine i ovog smo listopada u našoj školi  obilježili Dane zahvalnosti za kruh i plodove zemlje. Tog 12. 10. od ranog jutra školom su se širili mirisi kruha, peciva, kolača i plodova zemlje.  Tako je škola poprimila  jedan vrlo „domaćinski ugođaj“. Nakon prigodnog programa i zajedničkog dijela slavlja, posebno je toplo i dirljivo bilo u učionicama, gdje su djeca  sa svojim učiteljicama upriličila izložbu kruha i plodova zemlje. Duhovni plodovi takvog susreta osjećali su se i u zajedničkom, radosnom i nestrpljivom blagovanju. Ovim putem želimo zahvaliti, vama dragi roditelji, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli na ovako svečan način upriličiti ovu svečanost u našoj školi.  I na kraju, neka svi darovi koje nam daruje Gospodin budu blagoslov za vas i vaše obitelji!

 

 [više]

Otvaranje izložbe Velo misto mali svit

Autor: Martina Lovrić, 12. 10. 2023. 08:27

Prvi u nizu događaja koji najavljuje otvaranje Smojina spomenika na Matejuški zakazan za 21. listopada je izložba "Velo misto mali svit" otvorena u Državnom arhivu u Splitu, u tvrđavi Gripe. Cilj izložbe je podsjetiti sve one koji su gledali seriju "Velo misto" na scene, likove i vremena od 1910. do 1948., a osnovni smisao je "dobacit balun Vlajima", odnosno zaintrigirati mlade, približiti im Smojinu besidu i sve ono što nosi naš Mediteran.

 [više]

Dan otvorenih vrata FitSplit RCK

Autor: Martina Lovrić, 6. 10. 2023. 09:12

Naši osmaši 27.09.2023. prisustvovali su pod vodstvom školske psihologinje manifestaciji „Dan otvorenih vrata FitSplit RCK“ koju je organizirala Turističko-ugostiteljska škole, Split kao Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Splita u sklopu 2. Mjeseca gastronomije „Štorije o' spize i vina…u znaku zelenog“. Ova manifestacija kojom se obilježio Svjetski dan turizma trajala je od 10:00 do 14:00 sati na trgu Prokurative, a za naše učenike bio je osiguran i organiziran besplatan prijevoz - autobus.

 

 [više]

Milenijska fotografija, Smojinih 100

Autor: Martina Lovrić, 12. 9. 2023. 12:16

12.9.2023. naša je škola sa zadovoljstvom sudjelovala u kreiranju 855. milenijske fotografije Šime Strikomana povodom 100. godišnjice rođenja Miljenka Smoje. Slika je, ni više ni manje, predstavljala poznati Smojin portret. Zahvaljujemo svim učiteljima i drugom školskom osoblju, a ponajviše našim učenicima, na sudjelovanju i stvaranju jedne neponovljive uspomene. Hvala i legendarnom forografu Šimi Strikomanu na trudu i strpljenju.

 [više]

Konačni raspored autobusa

Autor: Martina Lovrić, 6. 9. 2023. 12:35

Dragi putnici, dostavljamo vam konačni raspored i vozni red autobusa u školskoj godini 2023./2024.

Relacija

dan

Br.učenika

poplazak

 povratak

 

Dubrava-Sitno-Žrnovnica

Ponedjeljak -Petak

41

  25  

7:05

13:25

12:20

bus

 Žrnovnica -Dubrava

PON 

5

 …

14:45

KOMBI

Žrnovnica -Dub

UTORAK

6

14:45

 -

Žrnovnica -Dub

SRIJEDA

6

14:45

 -

Žrnovnica - Dub

ČETVRTAK

4

 

14:45

-

Žrnov. - Dub

PETAK

3

 

14:00

-

 

KOREŠNICA-ŠKOLA

RAZR.

BR. UČENIKA

 POLAZAK

POVRATAK

JUTRO    

5.-8.

 

1., 2. 3., 4.

 21

 28

7:30 (predmetna nast.)

 

7:45, Razredna nastava

11:30,12:20,13:10

POPODNE

1., 2.

30

13:5 0

17:30, 18:20

  JUTRO

1.,2.

 30

 

 

 PO PODNE

3.., 4.

 21  UČENIK

 

 

 [više]

Prvi dan škole

Autor: Martina Lovrić, 4. 9. 2023. 15:36

4. rujan 2023. bio je posebno uzbudljiv za nove učenike prvog razreda. U pratnji svojih roditelja, braće i sestara, baka i djedova veselo su započeli novo poglavlje u svome životu. Sa školskim torbama i osmjesima na licima ušli su u školu gdje su ih dočekale njihove buduće učiteljice. Na samom početku okupljenima se obratila ravnateljica Matija Šitum te im je poželjela toplu dobrodošlicu. Potom je, kao i svake godine, održan i kratki prigodni program sa željom da se prvašićima olakšaju prvi školski koraci. 

Svima želimo ugodan početak prve školske godine, neka bude uspješna i vesela!

 [više]

Obavijest o prijevozu učenika u šk. god. 23./24.

Autor: Martina Lovrić, 1. 9. 2023. 17:15

Poštovani učenici i roditelji,

prvi nastavni dan je organiziran prijevoz za učenike kako slijedi:

Dubrava polazak u 7:05 dovoz za nastavu u 8:00, a povratak 10:15.

Korešnica 1. dovoz 7:45, a odvoz u 9:20, a druga smjena dovoz u 9:30 - odvoz u 10:30.

Raspored od utorka, 5.rujna, prema rasporedu u tablicama (vidi pod opširnije).

Sretna i uspješna školska godina 2023./2024.

Ravnateljica,

Matija Šitum, prof.

 [više]

Obavijest o početku nastave

Autor: Martina Lovrić, 28. 8. 2023. 14:11

1. RAZREDNA NASTAVA:

2. razred - početak nastave 9:30 sati

3. i 4. razred - početak nastave u 8:00 sati

1. razred - svečani prijem u 11:00 sati

2. PREDMETNA NASTAVA: 

5. - 8. razred - u 8:00. Učenici će 1. školski sat imati sat razrednika, a zatim će imati tri školska sata prema rasporedu koji će im proslijediti razrednici. Satovi će biti skraćeni na trajanje od 30 minuta.

S obzirom na to da će svi učenici prvi školski dan preuzeti udžnenike, mole se ovim putem da ponesu prazne školske torbe. Učenici će preuzeti i potpisati izjavu o preuzimanju udžbenika i drugih obrazovnih materijala. 

NAPOMENA: Roditelji su dužni kupiti radne bilježnice koje se nisu mogle financirati sredstvima Proračuna Grada Splita. To su za školsku godinu 2023./2024. radne bilježnice iz premeta Vjeronauk za učenike predmetne nastave od 5. - 8. razreda (osim za 7.b i 8.c razred koji neće koristiti navedene bilježnice). Također, molimo roditelje da ne kupuju likovne mape prije početka nastave i dogovora s učiteljicama i predmetnim učiteljima. 

 [više]

Virtualna šetnja kroz školu

Autor: Martina Lovrić, 28. 8. 2023. 13:51

Na poveznici  se nalazi virtualna šetnja kroz našu školu koja je izrađena u suradnji sa studiom Virtualno 360. Pozivamo vas na uživanje u prizorima naše okrepljujuće svakodnevnice.  

https://tourmkr.com/F1dqIViYuj/40369325p&206.96h&67.15t

"Žrnovnica to je škola koju volim ja..."

 [više]

Obavijest za roditelje budućih prvaša

Autor: Martina Lovrić, 21. 8. 2023. 13:14

Obavještavamo roditelje budućih prvaša u školskoj godini 2023./2024. da će popis učenika po razredima biti na oglasnoj ploči u školskom atriju od 22.8.2023.

 [više]

Adio Tići!

Autor: Martina Lovrić, 3. 7. 2023. 08:59

 

Naša škola se u petak, 30.6.2023., prigodnim programom oprostila od još jedne izvrsne generacije osmaša vođenih pod razredničkom palicom Ivana Vukovića (8.a) i Svjetlane Pense (8.b). Našim tićima želimo puno sreće i uspjeha u budućim izazovima. 

Živite kao da biste sutra trebali umrijeti. Učite kao da biste vječno živjeli. -Mahatma Gandhi

 [više]

PRIJEVOZ UČENIKA na dan podjele svjedodžbi

Autor: Martina Lovrić, 28. 6. 2023. 11:22

 

Prijevoz učenika na dan podjele svjedodžbi, u petak, 30.6.2023. odvijat će se prema sljedećem rasporedu.

a) Dovoz iz Dubrave u 8:15 za dodjelu u 9:00. Odvoz tih učenika je u 9:45 sati. 

b) Dovoz iz Dubrave u 10:20 za dodjelu u 11:00. Odvoz tih učenika je u 11:45 sati.

 [više]

Posjet učenika osmog razreda Vukovaru

Autor: Martina Lovrić, 23. 6. 2023. 10:03

  

U periodu od 18.6.2023. do 20.6.2023. učenici osmih razreda naše škole posjetili su Vukovar u sklopu projekta "Terenska nastava povijesti u Vukovaru" u pratnji Ivana Vukovića (povijest), Ines Bogdan (geografija), Rudolfa Ljubosa (vjeronauk) i Snježane NIžetić (informatika). 

 [više]

Obavijest za učenike

Autor: Martina Lovrić, 23. 6. 2023. 08:47

Obavještavamo učenike o sljedećim važnim datumima:

1. Podjela svjedodžbi za sve razrede održat će se u petak, 30.6.2023. po sljedećem rasporedu:

a) Učenici razredne nastave 1. i 2. razredi u 10:00 sati

b) Učenici razredne nastave 3. i 4. razredi u 9:00 sati

c) Učenici predmetne nastave od 5. do 7. razreda u 9: 00 sati

d) Učenici osmog razreda u 11:00 sati

________________________________________________________________

2. Produžna nastava održat će se u periodu od 26.6.2023. - 3.7.2023. po rasporedu za ponedjeljak:

a) 8:00 - 9:30 HRVATSKI JEZIK (Lovrić); HRVATSKI JEZIK (Đerek)

b) 9:30 - 11:10 MATEMATIKA (Korčulanin Aljinović); ENGLESKI JEZIK (Jukić-Štrbac); ENGLESKI JEZIK (Treskavica Bašić)

Za ostale dane učenici će dobiti raspored od predmetnih nastavnika.

 [više]

Edukido radionica

Autor: Martina Lovrić, 19. 6. 2023. 21:09

 

13.6.2023. u našoj školi održana je Edukido radionica u školskoj dvorani za učenike razredne nastave.  Nastavu je održala Ana Pelajić Tomasović. 

"Znamo da logika i kreativnost ne mogu jedna bez druge, a mi ih u Edukido nastavi koristimo kako bi djeca u potpunosti oslobodila svoj potencijal i iskoristila svoje uspavane vještine. Igra s legićima u kombinaciji s dječjom prirodnom znatiželjom dovodi do eksplozije kreativnosti i brzih razvoja talenata. I sve to u dobroj atmosferi i s puno puno zabave."

 [više]

Posjet vrtića Tratinčica

Autor: Martina Lovrić, 19. 6. 2023. 21:02

Dana 14.6.2023. našu školu su posjetili predškolci dječijeg vrtića "Trešnjica" s Korešnice. U pratnji svoje odgajateljice Terezije Mišković posjetili su razrede razredne nastave i školski vrt te živopisno zamišljali kako će izgledati i njihovi prvi školski dani. Kako im je bilo pogledajte u galeriji. 

 [više]

Na susretu Ekoškola u Zagrebu

Autor: Martina Lovrić, 12. 6. 2023. 11:24

U srijedu 7. lipnja 2023. u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održao se Susret međunarodnih Ekoškola u RH u kojem je sudjelovala i naša škola, jedna od 150 Ekoškola iz cijele Hrvatske. Tema ovogodišnjeg Susreta Ekoškola je bila "smanjenje onečišćenja", te su Ekoškole predstavile svoje aktivnosti koje su provodile tijekom školske godine. Naše koordinatorice eko programa Mirna Šarić i Ružica Zrno primile su u ime škole odgovarajuću povelju (certifikat) i zelenu zastavu za obnovu dijamantnog statusa škole.

 [više]

Izvještaj o šestoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta

Autor: Martina Lovrić, 12. 6. 2023. 10:58

  

U razdoblju od 21.svibnja do 27. svibnja 2023., održala se šesta mobilnost u Španjolskoj u sklopu Erasmus+ projekta "Little Prince Embracing his European Friends on the Challenged Earth".
 
Kao i do sada, u mobilnosti su sudjelovali učenici naše škole zajedno s učenicima iz Italije, Irske, Poljske, Grčke i Španjolske. Ovog puta naš domaćin je bila škola- Escola Estel u Sabadellu- Španjolska. Prvi dan našeg zajedničkog druženja započeo je u školi s prigodnim pozdravom, a nakon toga imali smo svečano primanje u Gradskoj vijećnici (Town Hall) grada Sabadella. Nakon primanja otišli smo u razgled grada, te nakon povratka u školu za nas su pripremili Ice-breaking aktivnost i rad na ebook-u što je bila posljednja aktivnost po zemljama u sklopu našeg zajedničkog projekta. 
 [više]

Predavanje - Upis učenika u 1. razred

Autor: Martina Lovrić, 12. 6. 2023. 10:34

                         

U ponedjeljak, 19.6.2023. u 17:00 održat će se u atriju naše škole predavanje dr. Mirjane Nazor za buduće polaznike prvog razreda pod temom "Polazak u prvi razred".

 [više]

Predstava Eko patrola

Autor: Martina Lovrić, 7. 6. 2023. 20:14

Jučer, 5.6.2023., je u našoj školi održana edukativna predstava "Eko patrola" u izvedbi udruge "Mali grad". Ovim putem pokušali su naše najmlađe, kroz kreativan i maštovit pristup, potaknuti na promišljanje o društveno bitnim temama kao što je odvajanje otpada i čist okoliš. 

Predstava, koja se izvodi u organizaciji Regionalnog centra čistog okoliša, je kroz prilagođeni sadržaj prožet zabavom i igrom pokušala pružiti ispravan pogled na održivo gospodarenje otpadom i ekološku osviještenost. 

 [više]

Županijska smotra učeničkih zadruga

Autor: Martina Lovrić, 5. 6. 2023. 10:22

35. smotra učeničkih zadruga održana je 26.svibnja 2023., u prodajnom centru „Mall of Split“. Naša škola je sudjelovala na smotri zajedno sa drugim osnovnim i srednjim školama. Predstavili smo proizvode naše zadruge jabučni ocat, maslinovo ulje, sapune, lavandu te kutije i pladnjeve ukrašene dekupaž tehnikom. Na Smotri je sudjelovalo 35 učeničkih zadruga i svaka zadruga predstavlja bogatstvo kraja iz kojeg dolazi. Ovo je prilika učenicima da razvijaju praktične vještine pri izradi ekoloških i ukrasnih predmeta, te da razmjene iskustva i steknu nova poznanstva. Našu zadrugu su predstavile učenice 7c razreda Katarina Barišić i Ani Moškatelo.

 [više]

5. Balogijada - rezultati

Autor: Martina Lovrić, 1. 6. 2023. 12:04

    

Ponosni smo što je učenica 5.a razreda Nika Stipanović odabrana kao jedan od loaureata 5. Balogijade, krasnoslovno-scenskog natječaja na državnoj razini koji se održao 25.5.2023. godine. Učenica je pokazala recitatorsko umijeće u izvedbi Balogove pjesme Kravica iz zbirke pjesama Jednodžeki OK pod mentorstvom učiteljice Martine Lovrić. U prilogu možete pogledati Nikinu izvedbu. 

Čestitamo našoj Niki i želimo joj puno uspjeha u daljnjem kreativnom radu.

 [više]

Upisi u srednju školu - hodogrami Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Lovrić, 1. 6. 2023. 11:23

Obavještavamo sve kandidate i roditelje/skrbnike kako su upravo objavljeni vizualni hodogrami s osnovnim informacijama za upise u srednju školu. Možete ih pronaći u prilogu te na stranicama upisi.hr. 

 [više]

Nogometno prvenstvo Učitelji protiv Učenika

Autor: Martina Lovrić, 26. 5. 2023. 14:18

Danas se u školskoj dvorani održala posljednja utakmica u nizu školskog prvenstva UČITELJI protiv UČENIKA. U napetom dvoboju rezultat je bio neizvjestan do samoga kraja kada je skupina Učitelji povela golom Nikole Škrabića 6 : 5. Utakmica se odvijala pod sudačkom palicom i vještim odlukama suca Bartula Strunje i Duje Rubića.

Na strani Učenika hrabro su igrali: Šimun Đonlić, Marin Roguljić, Lovre Gulić, Toma Mihanović, Marko Lučić, Antonio Radan, Luka Bešić, Roko Dajak, Vinko Poljak i Lovre Gruica.
 
Na strani Učitelja igrali su: učenik Valentin Perković (obrana), Duško Marušić (geografija), Ivan Vuković (povijest), Kažimir Marin (školski kuhar, najatraktivniji gol), Tonko Matijašević (tjelesni) i Nikola Škrabić (tjelesni).
Bravo momci!
 [više]

Dan škole u Osnovnoj školi Manuš

Autor: Martina Lovrić, 25. 5. 2023. 11:01

Dramska družina Perunsi je imala čast sudjelovati u svečanoj priredbi povodom Dana škole Osnovne škole Manuš, jedne od najstarijih splitskih škola, čija zgrada broji nevjerojatnih 111 godina, od toga čak 71 godinu od početka rada škole. Veselo osoblje provelo nas je kroz te, uistinu jedinstvene hodnike, a zatim smo se priključili njihovim učenicima na proslavi s točkom Sličice iz Velog i Malog mista. Imali smo prilike upoznati manuške učenike i mentore koji su nas uveseljavali ritmovima starog splitskog plesa, uigranium pjesmama zbora, učenica Maris Klarić je ispričala nekoliko anegdota o teti Lepi Smoje, a za kraj, njen djed, Feđa Klarić, veliki prijatelj Lepe i Miljenka je ispričao nekoliko crtica s njihovih zadjedničkih druženja citirajući i neke omiljene Smojite "upute za dobar život". Uz "vriću smija" vratili smo se bogatiji za nova poznanstva i predivno suradničko iskustvo čiji nastavak željno iščekujemo. Još jednom, veliko hvala domaćinima na pozivu. 

 [više]

Deseta godišnjica - Juraj Bonači

Autor: Martina Lovrić, 15. 5. 2023. 15:02

 

     

Danas su učenici naše škole, pripadnici dramske družine Perunsi, u pratnji knjižničarke Mirne Šarić i profesorice Martine Lovrić, sudjelovali na proslavi desete godišnjice rada Odjela za pružanje socijalnih usluga osobama s poremećajima iz autističog spektra koji se nalazi u dislociranoj jedinici Firule. Nakon kratkog obilaska doma i upoznavanja sa štićenicima, krenuo je veseo i šarolik program u kojem su se naši učenici predstavili s već poznatim igrokazom Sličice iz Velog i Malog mista nakon kojeg su dobili i zaslužene ovacije. 

 [više]

Dan Marjana i Dan Europe

Autor: Martina Lovrić, 15. 5. 2023. 14:28

          

Ponosni smo što smo i ove godine, nakon 25 godina uspješne suradnje, pozvani da kao izvođači, zajedno s drugim splitskim školama, uveličamo odveć svima poznatu manifestaciju Dan Marjana i Dan Europe. Učenici su se predstavili s dvije točke: zbor je otpjevao pjesmu Marjane Marjane, koja je ujedno autosko djelo naše profesorice Svjetlane Pense, te s dramskim plesnim kolažom Plesom po Europi u kojima su učenice gledateljima predstavile 6 europskih nacionalnih plesova. Po završetku bogatog programa učenici su imali vremena za upoznavanje, druženje i razmjenu iskustava s vršnjacima iz brojnih splitskih škola. Još jednom hvala organizatorima na pozivu i svim učenicima na sudjelovanju.

 [više]

Neka Split s dicom piva - Sudamja 2023. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Lovrić, 4. 5. 2023. 14:17

Danas su učenici naše škole, pripadnici dramske družine Perunsi s mentoricom Martinom Lovrić i u pratnji ravnateljice Matije Šitum, sudjelovali u programu „Neka Split s dicom piva“, koji je sastavni dio programa Sudamja 2023. i jedan od 14 koncerata u organizaciji Turističke zajednice grada Splita, kojoj se ovim putem zahvaljujemo na pozivu. Drago nam je što su naši učenici imali prilike pokazati ono na čemu vrijedno rade posljednjih mjeseci i što njihov talent i ljubav prema glumi i plesu nisu ostali prepoznati samo u granicama školskog dvorišta.

Perunsi su se predstavili s dvije točke: Plesom po Europi i Sličice iz Velog i Malog mista. Uz Perunse, svoj cjelogodišnji rad i trud predstavili su brojni drugi izvođači: Plesni klub Noa, Mažoretkinje grada Splita, Anabel Waibel, Osnovna škola Manuš, Perlice, Plesni klub Sirena, Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonaći te Glazbena škola Josip Hatze, a vesele točke izmjenjivale su se pod voditeljskom palicom koordinatorice Mirelle Meić. Vrijeme je bilo u skladu s cijelim događajem, okupano suncem i smijehom.

Čestitamo našim Perunsima i želimo im uspjeha u daljnjem dramskom radu.

 [više]

Noć knjige obilježen književnim susretom

Autor: Administrator , 28. 4. 2023. 09:39

Kako bi obilježili Noć knjige i dodatno potakli kod učenika interes za čitanjem, u goste smo pozvali književnicu Nadu Mihaljević, autoricu brojnih romana za mlade i radio priča. Nada Mihaljević je dobitnica nagrade Grigor Vitez za čak dva romana. U svojim djelima dotiče se stvarnih problema mladih i na taj se način svojim tekstovima približava interesima i senzibilitetu osnovnoškolske populacije. 

S gošćom su naši šestaši imali ugodan razgovor uz mnoštvo pitanja  vezanih za temu pisanja romana. Predstavila nam je romane Putovanje u mjestu i Mondrian iz Lepe Vesi.

Uživali smo u druženju i rado bismo je ponovno ugostili u našoj školi.

 

knjižničarka

 [više]

Projektni dan - Zdrava zemlja, zdrava hrana Vijest ima dokument u privitku

Autor: Martina Lovrić, 27. 4. 2023. 12:21

   

U sklopu projekta “Eko škole” u našoj školi danas je održan projektni dan na temu "Zdrava zemlja zdrava hrana". Zdravlje nam je svima vječna inspiracija te je od ključne važnosti za svakog pojedinca stoga smo mu odlučili odati počast aktivnostima ovog projektnog dana. Kako bi hrana na našim stolovima bila što zdravija i izvornija potrebno je najprije obratiti pažnju na samo tlo. U vrtovima diljem svijeta vrlo je važno zdravlje same zemlje koja svojim primjerenim sastavom biljkama treba pružiti fizičku potporu. Upravo je to ono što tlo čini vrlo kompleksnom tvari, a kako ispitivati tlo, držati ga "pod kontrolom", kako kontrolirati uzgoj zdrave hrane iz zdrave zemlje te na koncu kako na stolove staviti neke od najzdravijih namirnica svijeta, upravo su o tome promišljati i na tome vrijedno radili učenici u suradnji sa svojim učiteljima i ostalim školskim osobljem.

U prilogu možete pregledati cijeli program sa svim temama, nekoliko učeničkih prezentacija te fotografije koje će vas provesti kroz današnjiu dan. 

“Ne nasljeđujemo Zemlju od svojih predaka; posuđujemo je od svoje djece.”
 

 [više]

Smojin varoški Amarcord

Autor: Martina Lovrić, 27. 4. 2023. 11:44

U Središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića Split 26. travnja (srijeda) u 18 sati održalo se događanje pod zajedničkim naslovom „SMOJIN VAROŠKI AMARCORD“.

Strastveni poznavatelj genealogija splitskih familija „od kolina“ Mario Nepo Kuzmanić predstavio jerezultate istraživanja o „Precima Miljenka Smoje“, dok je vrsni enolog Želimir Bašić ispričao priču o „Vinu, Smojinu piću života“. Citate iz Smojinih tekstova čitao je glumac Tonći Banov.

Događaj su otvorili učenici OŠ Žrnovnica (Mihael Škaro, Luka Sinovčić, Dolores Šeputić, Marcela Mihanović, Toma Bučević i Duje Rubić)  s igrokazom "Intervju sa Smojom" pod mentorstvom učiteljice Martine Lovrić, a pismon začinili veteranska klapa Rebatajica.

Čestitamo našim učenicima i želimo im uspjeh u daljnjem dramskom radu!

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Virtualna šetnja

Milenijska fotografija

855. milenijska by Šime Strikoman

Perunika

Perunika - glasnik bogova - hrvatski nacionalni cvijet od 19. lipnja 2000.

Školski vrt

 

"Priroda nikad ne žuri, a ipak sve stiže." - Lao Tszu

e-dnevnik

 

 

Otvorena učionica

Safetynet kviz

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Korisni linkovi
Tražilica
Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola "Žrnovnica" / Hrvatskih velikana 41, HR-21251 Žrnovnica / os-zrnovnica-st.skole.hr / ured@os-zrnovnica-st.skole.hr
preskoči na navigaciju